Daj Gryza. Smakowite Historie o Jedzeniu
Czy trzeba przekonywać i zachęcać do książki Daj Gryza. Smakowite Historie o Jedzeniu? Wystarczy rzucić okiem na jej piękne wnętrze oraz rozmach wydania, aby zapragnąć wyruszyć w kulinarną wędrówkę po świecie. Tym właśnie jest Daj Gryza, kulinarną przygodą, która prowadzi czytelników do egzotycznych i ciekawych krajów, w których jedzenie ma znaczenie. Poznacie pysznie brzmiące potrawy charakterystyczne dla danego kraju oraz sposoby ich przyrządzania, a także rozmaite wonne przyprawy, soczyste owoce i warzywa. Treści do czytania jest wiele, a jeszcze więcej mamy do oglądania i przypatrywania się drobnym, ale jakże ważnym szczegółom. W mojej relacji znajdziecie kilka tylko wybranych zdjęć, dzięki czemu będziecie mogli wyobrazić sobie jak wspaniała i interesująca jest ta książka. W spisie treści ujrzycie kulę ziemską, z oznaczonymi miejscami, które przyjdzie nam zwiedzać, a więc w drogę… Gdybyście woleli spis bardziej apetyczny to jest też spis potraw, a więc smacznego…
Smakowite historie o jedzeniu
Każdy rozdział w książce poświęcony jest jednemu krajowi, a swoję wędrówkę rozpoczniecie w Turcji. Dowiecie się nie tylko jak przyrządzić Imam Bayildi czyli faszerowanego bakłażana, ale też poznacie rys historyczny, który rzuca światło na to skąd w tym kraju tak różnorodna i bogata tradycja kulinarna. Na stronach kolorowe postacie w strojach regionu, a potrawy objaśnione i ułożone na półmiskach kuszą i ciekawią. Od teraz czytelnicy będą pamiętać, że potrawy z Turcji to nie tylko popularny i lubiany na świecie kebab.
W taki oto sposób poznamy kulinarny świat kolejnych krajów:
- Iranu, z przepisem na Tahczin-e Morgh czyli ryżowe ciasto z kurczakiem;
- Izrael z przepisem na Hamantasze czyli maślane ciasteczka z makiem;
- Chiny z Mapo Doufu czyli tofu w ostrym sosie;
- Japonia i Miso;
- Indie a tam Barfi czyli mleczne batoniki;
- Wietnam;
- Indonezja;
- Stany Zjednoczone Ameryki;
- Meksyk;
- Peru;
- Brazylia;
- Argentyna;
- i kraje nieco już mniej egzotyczne, ale równie ciekawe: Norwegia, Niemcy, Polska, Rosja, Węgry, Hiszpania, Francja, Włochy,
- dalej Maroko, Egipt, Nigerią i Etiopia.
Każdy z krajów to prawdziwa przygoda, wiele niesłychanie ciekawych faktów, ciekawostek, no i oczywiście góra pysznego jedzenia. Kiedy wymieniałam dla was przykłady potraw aż ślinka mi ciekła.
Ciekawostki, odkrycia, przysmaki i kultura
Z książki dowiedzieliśmy się tak wielu zupełnie nowych rzeczy, że trudno je zliczyć: Seffa to kuskus na słodko; Guarana to owoc, który rośnie w dorzeczu Amazonki i wyglada trochę jak oko; najostrzejsza meksykańska papryczka nazywa się Carolina Reaper; pierwsze kury udomowiono około 8 tysięcy lat temu, a słonie nie cierpią chili. Różnorodność informacji jest przewspaniała. Przepisy, składniki, historia, kultura wszystko się łączy i tworzy całość. Mimo ogromu wiadomości wszystko jest przejrzyście zaplanowanie i rozrysowane. Nie ma bałaganu. Obejrzyjcie kilka stronić poniżej i sami oceńcie czy to książka dla waszej rodziny na wielkie wspólne kulinarne podróże.
Na końcu książki Chronologiczny Śpi Streści oraz Indeks potraw. ” …pyszne dania ze wszystkich stron świata…” jak na dłoni.
Dla mnie Daj Gryza. Smakowite Historie o Jedzeniu to książka wspaniała, inspirującą i pełna wiedzy. Daj Gryzą to lektura, do której będziecie wracać i odkrywać przez bardzo długi czas. Polecam tę wielką podróż, a potem pyszne gotowanie i smakowanie. Nie ma na co czekać.
Innych wspaniałych książek o jedzeniu możecie poszukać w kategorii Kulinarne TUTAJ, natomiast książkę autorstwa państwa Mizielińskich Którędy do Yellowstone? Dzika Podróż po Parkach Narodowych TUTAJ.
Daj Gryza, Aleksandra Mizielińska, Daniel Mizieliński, Natalia Baranowska, Dwie Siostry, duży format, twarda oprawa, 112 stron, wiek 7+