Dookoła Smaków. Podróże kulinarne szefa Wincentego
Dookoła Smaków. Podróże kulinarne szefa Wincentego to nadzwyczaj barwna przygoda prowadząca czytelników przez kontynenty, regiony i kraje, pokazując najbardziej charakterystyczne potrawy oraz zwyczaje kulinarne opowiadanych miejsc. Ta książka to rewelacja. Fantastycznie czyta się ją i ogląda całą rodziną, rozkładając na stole. Każdy omawiany kontynent jest najpierw krótko scharakteryzowany, oczywiście pod kątem „jedzeniowym”. Następnie kolejna strona otwiera się ukazując wielką płachtę ciekawostek i kolorowych ilustracji. Informacji jest dużo, ale poukładane są w rodzaj chmurek i przyporządkowane numerem do miejsca na mapie. Na końcu książki jest też niespodzianka, o której powiem dalej.
Jedzeniowy zawrót głowy
Towarzysząc kucharzowi Wincentowi, którego marzeniem jest „zostać najlepszym i największym kucharzem na świecie” odwiedzimy: Europę, Azję, Afrykę, Australię, Amerykę Północną i Południową.
Najciekawsze, najsmakowitsze i najdziwniejsze potrawy dla nas, w:
- Europie – paella z Hiszpanii, chlebek knackebrot ze Szwecji czy Jack potatoes pieczone ziemniaki z nadzieniem z Wielkiej Brytanii;
- Azji – buzz gotowane na parze sakiewki z mięsem z Mongolii, napój z owocami „mors” z Rosji, czy ryba fugu z Japonii;
- Afryce – słodkie owoce: rogaty melon zwany rogatym ogórkiem lub kiwano, kolorowe banany czy papaja;
- Australii – przysmak bezowy, kiwi oraz ferburger;
- Ameryce Północnej – ostra przyprawa tabasco; mięso bizona czy cheesecake kojarzony z Nowym Yorkiem.
- Ameryce Południowej – nachosy, kawa, czekolada, facruras – waniliowe ciasteczka czy wagooner danie z ryżu i suszonej wołowiny.
Świat pełen jest słodkich pyszności i wytrawnych smaków, w Dookoła Samaków każdy znajdzie coś dla siebie. Dzieci dowiedzą się o różnych jedzeniowych zwyczajach np.:
- sałatką rozpoczyna się obiad w Bułgarii;
- Hindusi jedzą prawą ręką;
- w Egipcie wszystkie dania podaje się na stół jednocześnie;
- dla Australijczyków główny posiłek dnia to kolacja;
- a, w Kanadzie tradycyjne śniadanie to smażone jajka, kiełbaski, słonina, tost i płatki zbożowe.
Dowiedzą się również o smakach, które powstają lub podaje się tylko z w konkrentym miejscu na świecie, jak na przykład: syrop klonowy z Kanady, pieczone gołębie w Egipcie, przyprawy curry, kurkuma, szafran z Indii.
Czytanie tej książki to prawdziwa uczta! Polecam ją wszystkim rodzinom i dzieciom. Jedzenie nabiera innego wymiaru.
Poniżej widzicie stronę ze „wstępem” o Europie, a następnie rozłożoną już kartę z przepisami potraw, które spotkamy w poszczególnych krajach.
I jeszcze kilka zdjeć wnętrza książki …..
Podręcznik dla Kuchcika
Na końcu książki, w dyskretnym schowku okładki znajduje się niespodzianka. Jest to Podręcznik dla Kuchcika. Zupełnie się tego nie spodziewaliśmy więc jego odkrycie sprawiło nam dużo frajdy. W tej niepozornej cieniutkiej książeczce znajdziecie kilka ciekawych przepisów z całego świata oraz wyjaśnienia pojęć, na przykład rodzaje sushi czy stopnie wysmażenia steku. Jeśli chodzi o przepisy, to możecie zrobić Tomatikan, Chili, Lamingtone czy Maniokowe czipsy. Bardzo to egzotyczne prawda? Uspokoję, że przepisy są proste i dzieci doskonale sobie z nimi poradzą.
Zachęcam Was bardzo do tej inspirującej kulinarnej podróży wraz z dziećmi. Założę się, że nawet niejadek będzie zainteresowany, a może też spojrzy na jedzenie z zupełnie innej perspektywy. My po tej lekturze zabraliśmy się za eksperymentalne gotowanie, a wszystko ugotowane samemu smakuje najlepiej. Spróbujcie i Wy.
Dookoła Smaków. Podróże kulinarne szefa Wincentego, Stepanka Sekaninova, wydawnictwo Adamada, 40 stron + 16 stron książeczki z przepisami, wiek 6+