Laboratorium smaków – książka naukowa o jedzeniu z wierszykami
Dziś chciałabym pokazać wam Laboratorium smaków, które nas pozytywnie zaskoczyło. To książka dla młodych czytelników, którzy nie stronią od kuchennych rewolucji, a przy tym nie są na bakier z literaturą. Tytuł łączy wiedzę oraz ciekawostki naukowe o gotowaniu i odżywianiu z prostymi do wykonania przepisami. A wszystko to wzbogacają rymowane zabawne wiersze Michała Rusinka. Z takim ciekawym połączenim świata nauki, jedzenia jak również literatury jeszcze się nie spotkałam. Proste instrukcje w przepisach czynią dania niezwykle łatwymi do wykonania. Czas dowiedzieć się dlaczego płaczemy krojąc cebulę, a potem ugotować ratatouille.
Sądzę, że tak jak my złapiecie „Apetyt na wiem”.
Laboratorium smaków
W książce znalazło się dwadzieścia przepisów. Wstępem do każdego z nich jest wierszyk, a dalej ciekawostki oraz fakty naukowe związane z tematem. Konsultantami treści naukowych są Magdalena Chrobaczyńska-Dyląg, doktor nauk biologicznych oraz Piotr Żabicki – popularyzator nauki, doktor nauk humanistycznych. Jakie więc potrawy oraz naukowe myśli czekają na dzieci? Oto przykłady:
- Musujące cukierki i fakty o dwutlenku węgla niezbędnym życia i potrzebnym w przemyśle spożywczym.
- Jajko pod chmurką oraz zadziwiające architektoniczne cechy jaja.
- Sałatka Przekąska ogrodnika oraz co niego o kwiatach jadalnych.
- Zakręcone warzywa oraz odczyny kwasowe, które zmieniają kolory składników.
- Czekołyki i pachnące czekoladą fakty o kaloriach.
To tylo kilka wybranych propozycji z wielu pysznych i inspirujących. Wszystkie ciekawe. Łatwe do zrobienia dla dzieci. Skomponowane z codziennych składników. Jest coś na słodko, na wytrawnie i dla orzeźwienia. Czy chcielibyście napić się Wirującego smoothie przygotowanego przez wasze pociechy?
Polecam Laboratorium smaku waszej uwadze. Jeśli lubicie pichcić razem z dzieckiem, albo chcielibyście rozbudzić w nim pasję do kulinarnego świata lub nauki to książka sprawdzi się znakomicie.
Z pomysłem wydana. Pełna kolorów. W twardej oprawie. Z pewnością dorówna swoją pomysłowością dorosłym kulinarnym tytułom na waszej półce.
Przy okazji książki dowiedziałam się o Cogiteonie, centrum nauki w Krakowie, które rozwija ciekawość świata. Uwielbiamy takie miejsca, w których można doświadczać. Wpisuję na listę must see.
„Smakuj wiersze i faszeruj się wiedzą!” z Apetytem na Wiem.
Laboratorium smaków, Michał Rusinek, wydawnictwo Literatura, 88 stron, wiek 8+
Kilka ciekawym kulinarnych tytułów znajdzie TUTAJ.